Fasadrenovering och underhåll.
I vilken kondition befinner sig din fasadputs.Detta är en viktig aspekt i din kalkyl för framtida renoveringar. Förr eller senare måste man se över sin fasad. Putsade fasader måste underhållas och ibland måste man utföra en hel fasadrenovering. Läs mer om hur man renoverar fasadputs och underhållsarbete på http://stadsmuseet.stockholm.se/om-hus2/fasader/traditionell-puts-och-farg/. Där hittar du bra information om fasadputs. Ingen kommer undan. Oavsett om du är en enskild villaägare till en större fastighetsägare kommer man förr eller senare att behöva renovera sin fasad. Som tur är utför man inte en fasadrenovering så ofta. Det är ett ganska omfattande arbete som bör utföras av professionella hantverkare. Renovering av en putsad fasad kan vara tidskrävande och påverkar också dom boende i fastigheten under tiden renoveringen pågår. Dels så sätter man skyddsplast för fönster som kan ge en instängd känsla och man kanske heller inte kan öppna dessa under arbetets gång. Byggnadsställning byggs upp och det kan bli trångt vid entreer och andra ingångar till fastigheten. Material och andra föremål ska också finnas på plats.
Man investerar för framtiden med god fastighetsvård.
Oavsett renoveringens omfattning vid en fasadputsning så vill man ju också att det ska bli fint.När man kommer hem vill man tycka om det man ser. Det finns en del olika ytstrukturer man kan välja emellan. Man ska också välja färg. Färgvalet blir ju något man ska leva med länge.Troligen så målas anliggande träkonstruktioner i en annan kulör än fasaden och då vill man att dessa färger passar väl i hop med varandra. Som du ser blir det en del att tänka på vid en fasadrenovering men låt dig inte skrämmas. När renoveringen är färdig står det ett färdigt vackert nyputsat hus framför dig. Bättre än så kan det inte bli. Duktiga hantverkare som arbetar med renovera fasadputs i Stockholm hittar du på http://fasadputsstockholm.se. Där kan du också finna bra kunskap om olika metoder ,putser och färger för din fasad.
Fasadputsen håller inte för evigt. Hur gärna man än vill.
Bristande och ofta felaktigt underhåll kan resultera i en mer omfattande och onödigt kostsam renovering och vill det sig riktigt kanske man får riva ner och bygga nytt. Fastighetens yttre är ju särskilt utsatt för väder och vind. Ditt hus yttre ska stå emot regn ,snö ,hårda vindar och andra väderfenomen från vår natur. Ditt tak tar emot enorma mängder med vatten varje år. Då gäller det att man inte har ett läckande tak. Upptäcker man inte ett läckage från taket i tid kan detta sprida sig också till din fasadputs. Förutom att man kan få fukt och mögelskador i takkonstruktionen så kan man också få omfattande skador i fasaden. Sedan har man alla plåtbeslag att tänka på också. Inte nog med att taket kan läcka in , man kan också ha problem med plåtdetaljer på sitt hus. Fönsterbleck kan vara sönderrostade eller och kan man ha bakfall i fönsterblecket så vattnet rinner inåt fasaden istället för att rinna fram till kanten och droppa av. I detta fall kan vatten sprida sig till fasaden och orsaka missfärgningar och även frostsprängningar under vintertid. Det kan även sprida sig till nedre delen av fönsterkarmen och orsaka att man får skador i virket så som fukt , murket trä osv. Man bör också kontrollera sin hängrännor och stuprör efter läckage. Rensa ur med jämna mellanrum så vatten kan avledas fritt utan problem. Har man träd eller skog nära sin fastighet bör man kanske titta lite extra. Underhåller man sin fastighet så förlänger man livslängden på sin fastighet betydligt.
Kulturhistoriska värden.
Renoverar man en kulturhistorisk fastighet är det viktigt att fasadrenoveringen utförs på ett sådant sätt att man bevarar byggnadens kulturhistoriska värde. Otaliga vackra fasader har genom åren gått förlorade på grund av bristande kunskap om hur en korrekt fasadrenovering går till. Samarbeten med kunnig byggnadsantikvarie är inte ovanligt vid dessa typer av omputsningar utan kan med fördel inledas.
Renovera fasadputs.
Bristande underhåll är en av orsakerna som påverkar din fasadputs livslängd.Tittar man historiskt sett på kalkputsade fasader var det inte tal om total nedknackning av putsen. Man punktlagade fasaden om man hittade putsnedfall och sprickor i fasadputsen för att sedan måla med kalkfärg. Vanligast är att man kalkmålar hela fasadytan efter utfört underhållarbete för att inte nya putslagningar ska synas allt för mycket. Bra utförda putslagningar syns knappt inte alls efter kalkmålning. Vi har fortfarande kalkputsade fasader som är över 100 år gamla och är fortfarande i mycket bra kondition. Men det finns också fasadputser där förfallet har gått för långt. I den situationen har man inte mycket att välja på. Då är det hel omputsning som gäller.
Traditionell kalkmålning.
När man kalkmålar en kalkputs börjar man med att förvattna putsen. Man använder sig av en större plafondpensel för att måla upp kalkfärgen på väggen. Kalkfärgen målas korsvis med plafondpenslar över hela fasadytan. När kalkfärgen torkat till efter ca ett dygn påför man nästa skikt. Den här processen upprepas 5 -7 gånger för att få en bra kalkmålning. Det finns även dom som målar kalkfärgen i färre skikt. Avslutningsvis eftervattnar man fasaden med kalkvatten. Detta kallas för fixering och gör kalkfärgen mer motståndskraftig.